Menu
A- A A+

  W3C   w3c-maroonw3c-grayw3c-gray

Pilih Bahasa

PUSAT PEMBELAJARAN DIGITAL DAN MULTIMEDIA

Latar Belakang

Pusat Pembelajaran Digital dan Multimedia (PPDM) mempunyai 4 fungsi utama:

 1. Untuk mempromosikan penggunaan teknologi pengajaran dalam pengajaran dan pembelajaran di PTSB.
 2. Memberi pengalaman teori dan praktikal untuk pensyarah mengenai penyelidikan, reka bentuk, pembangunan dan penggunaan media pendidikan.
 3. Memberi komuniti dengan kepakaran dalam reka bentuk dan pembangunan program komunikasi dan multimedia.
 4. Memberi khidmat nasihat kepada PTSB dan memberikan maklumat yang sesuai mengenai reka bentuk dan pembangunan sistem audio-visual dan multimedia serta menyediakan spesifikasi teknikal untuk perolehan peralatan tersebut.

 

Misi PPDM

Untuk mempromosikan penyelidikan dan pembangunan e-learning untuk menyokong penggunaan teknologi dalam pengajaran dan pembelajaran yang inovatif, berkesan, dan bermakna.

 

Penghasilan Multimedia

PPDM mempunyai peralatan, perisian dan perkakasan yang mampu menghasilkan persembahan yang kreatif dan inovatif untuk PTSB dan pihak lain

Kami menyediakan :

 • Pembentangan dan Perundingan Multimedia (Audio/Video/Fotografi)
 • Pembentangan dan Perundingan Pembelajaran Global (Blended Learning/MOOC dan e-learning)
 • Multimedia Interaktif
 • Rekaan Grafik

 

Penghasilan Video

PPDM mampu menghasilkan video berkualiti dalam pelbagai format seperti video korporat, video program, video pengajaran dan pembelajaran dan video PoliTV. Kerjasama antara pegawai multimedia, juruaudio video dan juru fotografi kami yang berpengalaman membantu menghasilkan video yang berkualiti tinggi.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi pengawai multimedia dan sumber (MARO) kami

 1. En. Suparman bin Salama
 2. Pn. Nurzurawani binti Abd Razak

 

Fotografi

PPDM menawarkan perkhidmatan profesional untuk fotografi digital dan konvensional. Bahagian fotografi kami dilengkapi dengan studio fotografi. PPDM mempunyai koleksi arkib fotografi PTSB dari aktiviti yang telah dilaksanakan di PTSB.
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi En. Shahrul Izwan bin Shamsudin.

 

Audio Digital

Bahagian audio dilengkapi dengan studio rakaman audio untuk rakaman dan bahan penyuntingan dalam pelbagai format. Menyediakan perkhidmatan pinjaman LCD projector, portable PA system dan peralatan audio visual.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Mohamad Syahir bin Abdol Mutalib.

 

Makmal E-Learning

Makmal e-learning yang menawarkan perisian dan aplikasi multimedia dengan kemampuan multiplatform. Pakej multimedia berlesen (Adobe dan i-Spring) untuk pengajaran dan pembelajaran yang dihasilkan telah dipasang dan boleh digunakan untuk penghasilan bahan P&P.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi

 • En. Suparman bin Salama
 • En. Khairul bin Domadi

 

BILIK TECC

Bilik TECC yang menawarkan persekitaran bilik darjah yang dilengkapi sepenuhnya dengan peralatan teknologi seperti Internactive WhiteBoard (IWB), smart TV Samsung 60”, portable visualizer, LCD projector, 6 komputer peribadi, pencetak dan TECC Wifi. Kelangkapan bilik TECC ini dapat membantu pensyarah dan melaksanakan pembelajaran secara aktif dengan dengan menggunakan teknologi.
 
Untuk maklumat lanjut sila hubungi
 • Pn Norzurawani binti Abd Razak
 • En Khairul bin Domadi

 

Rekabentuk Dan Pembangunan Sistem Instruksi

PPDM menyediakan khdimat nasihat dan perundingan dalam reka bantuk dan pembangunan instruksi untuk proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan. Pusat kami juga dilengkapi dengan sistem audio visual digital dan makmal yang boleh menghasilkan persembahan multimedia yang interaktif untuk penghasilan bahan P&P. Mengadakan bengkel penyediaan bahan P&P setiap semester sebagai membantu pensyarah dalam penyediaan bahan P&P.

 

Rekaan Grafik Dan Desktop

Makmal grafik menawarkan perkhidmatan rekaan grafik dengan kemampuan multiplatform. Rekaan merangkumi penyediaan rekaan banner, poster, streamer dan lain-lain rekaan grafik. Selain itu khidmat percetakkan juga disediakan bagi membantu pensyarah dalam kelancaran proses pengajaran dan pmbelajaran dan program yang dianjurkan oleh PTSB.

Untuk maklumat lanjut sila hubungi Ahmad Faidz bin Md Isa.