Menu
A- A A+

  W3C   w3c-maroonw3c-grayw3c-gray

Pilih Bahasa

Jabatan Sukan, Kokurikulum Dan Kebudayaan

Pengenalan

Jabatan Sukan, Kokurikulum dan Kebudayaan (JSKK) adalah jabatan yang menguruskan aktiviti sukan, kokurikulum dan kebudayaan di Politeknik Tuanku Sultanah Bahiyah. JSKK PTSB terdiri daripada tiga unit utama iaitu Unit Sukan, Unit Kokurikulum dan Unit Kebudayaan. Oleh itu, JSKK PTSB merupakan jabatan yang bertanggungjawab dalam merancang, mengurus dan melaksanakan segala aktiviti dan kemudahan sukan, pembelajaran dan pengajian serta aktiviti berbentuk kebudayaan dan kesenian kepada seluruh warga PTSB, sama ada pelajar mahupun para staf. Semua aktiviti yang dirancang perlu dilaksanakan mengikut Jadual dan Takwim.

Aktiviti yang dianjurkan oleh JSKK PTSB meliputi segala kegiatan di dalam dan di luar bilik kuliah seperti sukan, badan uniform, kelab dan persatuan. Kegiatan harus mengandungi unsur-unsur perkembangan nilai yang boleh membantu proses pembentukan diri bagi menjadikan mereka warga negara yang lengkap dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek sesuai dengan matlamat Falsafah Pendidikan Negara. Segala aktiviti yang dirancang bertujuan untuk para pelajar mengamalkan gaya hidup yang sihat disamping membentuk pelajar yang berketerampilan dan mempunyai semangat, jatidiri, dan berdisiplin serta bersedia menghadapi cabaran dan menjadikan satu aktiviti yang dapat mengisi masa lapang sepanjang pengajian di Politeknik.

Fungsi / Peranan

  • Menguruskan proses Pendaftaran Kursus
  • Mengurus dan menganjurkan aktiviti sukan
  • Mengurus dan menganjurkan aktiviti-aktiviti kursus sukan, badan uniform, kelab dan persatuan  sama ada di dalam mahupun di luar kampus

Untuk maklumat lanjut, sila layari Laman Sosial JSKK ( Facebook & Intagram

Carta Organisasi Jabatan Sukan, Kokurikulum dan Kebudayaan 2019